czwartek, 18 czerwca 2015

Ryż z jabłkami

Witajcie Kochani, 

Dziś mam dla Was ryż z jabłkami - jedno z moich ulubionych dań. W domu moja mama przygotowywała o zawsze w prodiżu.. pewnie dziś już nie wszyscy nawet wiedzą co to takiego :)
Powiedzmy, że to taki metalowy przenośny piekarnik. Ja niestety nie mam takiego więc używam tradycyjnego piekarnika. Danie proste i tanie.

Potrzebujemy:
- 2 woreczki ryżu, 
- śmietanę 18%, 
- 2-3 jabłka, 
- cukier, 
- cukier waniliowy,
- 3 łyżki masła
- cynamon. 

Ryż gotujemy, następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy delikatnie z masłem, pokrojone jabłuszka układamy na ryż posypując cukrem waniliowym i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut. 

Podajemy ze śmietaną, cukrem i cynamonem. 


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz