Witajcie Kochani,
Dziś mam dla Was ryż z jabłkami - jedno z moich ulubionych dań. W domu moja mama przygotowywała o zawsze w prodiżu.. pewnie dziś już nie wszyscy nawet wiedzą co to takiego :)
Powiedzmy, że to taki metalowy przenośny piekarnik. Ja niestety nie mam takiego więc używam tradycyjnego piekarnika. Danie proste i tanie.
Potrzebujemy:
- 2 woreczki ryżu,
- śmietanę 18%,
- 2-3 jabłka,
- cukier,
- cukier waniliowy,
- 3 łyżki masła
- cynamon.
Ryż gotujemy, następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy delikatnie z masłem, pokrojone jabłuszka układamy na ryż posypując cukrem waniliowym i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Podajemy ze śmietaną, cukrem i cynamonem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz